Remilly

Terug naar startpagina     Deze pagina is gewijzigd op 21/01/13  

Index
Niveau hoger

 

Departement: Nièvre (58)
Arrondissement: Château-Chinon(Ville)
Kanton: Luzy
Oppervlakte: 3840 hectare
Inwoners (31 dec. 2006): 179 (4,7 inw/km²)

Adres Mairie
Le Bourg
58250 Rémilly
tel: 0386309288

 

Bevolkingsontwikkeling (wikipedia)

Rémilly is gelegen net ten zuid-westen van natuurpark de Morvan tussen Luzy en Decize op de linkeroever van de l’Alène en ongeveer 5 km ten zuiden van Semelay. Het is een klein dorp dat economisch grotendeels afhankelijk is van de veeteelt maar, zoals al het franse platteland, met een vergrijzende bevolking. Enige bijzonderheid is natuurlijk dat de familie de Kwaasteniet hier in 2009 is neergestreken, de bevolking van Rémilly steeg hierdoor met ruim 1%.

Beschrijving (oorspronkelijke tekst: Isabelle Perraudin, vertaald en bewerkt door AdK )

De gemeente Rémilly is ontstaan, zo lijkt het, in het begin van de twaalfde eeuw, waarin ze bekend was onder de naam Rumiliacuni. De omvang van het "grondgebied" is vele malen gewijzigd, in 1682 werd Saint-Michel-en-longue-Salle geannexeerd door Remilly terwijl in 1862 Lanty een zelfstandige gemeente werd.
Rémilly is nu een gemeente met 179 inwoners (2006), en heeft een aantal historische monumenten van belang. Laten we beginnen in de zuidoostelijke kant van het dorp. Daar staat een kasteel  met een toren met trapomloop en een hoektoren.
Van de geschiedenis van het kasteel is weinig meer bekend dan dat het uit de 15e eeuw stamt.

 

De huidige kerk is gewijd aan de heilige Bartholomeus en is van de 19e eeuw, maar zij heeft weinig architectonische waarde, zij verving een eerdere kerk, gebouwd in de 11e eeuw. De abt Baudiau schreef in 1865 in zijn boek "De Morvand" over de huidige kerk dat het een ellendig gebouw is, waarin men bijna niets herkent van gebouw van de 11e eeuw”.

 

Op een kleine afstand van het dorp staat de Toren van Botz, een toren met schietgaten, die behoorde bij een voormalig 15e eeuws kasteel dat de thuisbasis was van de familie Bault en vervolgens de familie Maumigny. Dit kasteel is ten tijde van Richelieu ontmanteld. In 1638 werd het gekocht door de monniken van Apponay.

 

En dan komen we bij het meest opmerkelijke monument van Rémilly: het Kartuizer klooster Apponay. Het is nu weliswaar niet veel meer dan een ruïne. Het begon allemaal in 1185 toen Thibault, bisschop van Nevers, de boerderij Apponay aan de kartuizer monniken van de heilige Bruno gaf, op voorwaarde dat zij daar een Kartuizer orde zouden stichtten. De ontwikkeling van deze plaats kwam echter maar moeizaam van de grond en ontmoedigde de kartuizers keer op keer. In het begin was het klooster klein, op 20 augustus 1520 werd zij geheel door brand verwoest. Maar de monniken waren in staat om hun onderkomen weer op te bouwen en vervolgens begon een periode van toenemende welvaart, die duurde ongeveer een halve eeuw. Maar in 1570 hebben de calvinisten op hun beurt het klooster verwoest. Na deze nieuwe ramp, kwamen er deskundige priors om het klooster te besturen en het tot bloei te brengen.
Maar ook dit duurde niet eeuwig en toen Dom Louis de la Barre in 1721 de orde verliet, liet hij het klooster achter met een schuld van meer dan 40.000 pond.
Tijdens het bewind van Dom Louis Lancieux, in 1727 verkozen tot prior, kende Apponay nog een welvarende periode. En hij bracht Apponay tot volle ontwikkeling tot het in 1790 werd opgeheven, zoals veel kloosters die in die revolutionaire tijd werden opgeheven.


 
Gelegen op ongeveer 1km ten noorden van Apponay, ligt het oude versterkte huis La Boue, gebouwd in de vijftiende eeuw, het bestaat uit een hoofdgebouw, geflankeerd door een vierkante toren en een ronde toren met een renaissance trap.
Men kan boven de deur van de trap een, nu verminkt, schild vinden dat van de familie Maumigny moet zijn.

 

 

 

2,5km ten noord-westen van het dorp Rémilly ligt de buitenplaats La Verrerie die haar naam dankt aan een glasfabriekje dat zich daar vestigde in het begin van de 17e eeuw. (geen foto)

Ook nog vermeldenswaardig is het kasteel s
t. Michel (19de eeuw), die van 1864 tot 1885 de landbouwschool van Nièvre herbergde. Dit kasteel bezit een oude romaanse kapel die dateert uit de 11e eeuw. Er is van deze kapel niet meer over dan het apsis en het koor met tongewelf.
Onder het altaar bevindt zich de bron van Sainte-Claire die de kracht zou hebben om ogen te genezen en vroeger kwamen elk jaar op 29 september, van heinde en verre mensen op bedevaart naar deze plaats.

 Remilly heeft ook nog overblijfselen uit de Romeinse tijd. Fragmenten van wegen, ruïnes van de oude villa's, overblijfselen van tegelranden, aardewerk, urnen, in het bijzonder bij le Milleries, Champs de la Prèsle en Charnay

 Helaas zijn de hier genoemde objecten, behalve de kerk, in particulier bezit en niet van binnen te bezichtigen.

 

Index | Remilly | Ternant | Cercy-la-Tour | Semelay

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 21/01/13


bekijk de statistieken